Изгребна яма ли да изберем или локална пречиствателна станция

Какво представлява изгребната яма?
Изгребната яма, която  отговаря на изискванията на закона, представлява бетонов резервоар за определен обем отпадни води, които периодично се изпомпват и транспортират до най-близката градска пречиствателна станция. За да не пропуска този резервоар трябва да има хидроизолация или може да бъде полипропиленов съд, който също се изпомпва като се напълни.

В нашето съвремие поради значително по-големия разход на вода за едно семейство, изпомпването обикновено става един път месечно, често и по два пъти. Това е един задължителен не малък разход за всяко семейство, съпътстван със сериозен ангажимент и неудобства като миризми и неприятни емоции. Много често изгребните ями са на трудно достъпни места, което допълнително усложнява и оскъпява нещата.

Поради тази причина в последните години все повече хора се ориентират към локалните пречиствателни станции, които са оптималното съвременно решение на проблема с липса на канализация.
Ако  локалната пречиствателна станция е качествена, правилно избрана като обем за хората, които ще я ползват и със съвременна технология на пречистване, то тя се  изпомпва чак  в края на 3-тата година и то не със специализирана машина „вома”, а с обикновена помпа в двора и градината като ги наторява.
Добре работещата пречиствателна станция не се налага да се  изпомпва със специализирани машини и няма никаква  миризма, а това е огромно предимство пред изгребната яма. Ако се налага изпомпване преди 3-тата година, това  означава, че съоръжението или не е пречиствателна станция  или не отговаря по капацитет на броя живущи в къщата .
Понякога на принципа „ направи си сам” се правят опити в обикновени септични резервоари с подаване на въздух  и добавяне на препарати  да се симулира някакъв процес на пречистване. Тези опити да се имитира биологичен процес на пречистване са винаги неуспешни и могат само да разредят изпомпването на септичния резервоар, но не много.
Тъй като при  пречиствателните станции липсват разходи, въпреки че са доста по-скъпи, те десетократно възвръщат първоначалната инвестиция във времето.
Между изгребната яма и една добра пречиствателна станция, разликата в цената  е не повече от 1500-2000лв. и тя се изплаща за около от 6-12 месеца, а липсата на разходи след това, дава изключително предимство на локалните пречиствателни станции.

Ще дадем пример:

  • Цената на една правилно  изградена изгребна яма от бетон, отговаряща на закона с обем около 5м3 е между 4000 и 5000лв. в зависимост от сложността на изпълнение според особеностите на терена.
  • Цената на най-малката възможна качествена пречиствателна станция със всички необходими европейски сертификати е около 6000 - 7000 лв.

Този пример следва, че:

  1. Закупуването на  качествена пречиствателна станция е безспорно по-изгодна инвестицията отколкото  изгребна яма.
  2. Ако „пречиствателна станция” е  на цената на изгребна яма, то трябва да се замислите дали това, което ви предлагат е пречиствателна станция ,а не е просто септичен резервоар!

 

 

 
Clicky