Пречиствателната станция като съвременна необходимост

Съвременният дом вече е оборудван с каква ли не техника. Автоматичната пералня, хладилникът, миялната машина и микровълновата печка отдавна вече не са лукс във всяка кухня. Същевременно ставайки все по-взискателен към своята хигиена, човекът потребява все повече вода за битови нужди, която след това изхвърля замърсена. Когато домът се намира на място където има канализационна мрежа, която отвежда тези замърсени води до пречиствателна станция, това не е голям проблем. В случаите обаче, в които такава няма, вече има проблем. Да се изхвърлят замърсени води в природата е погрешно, дори  е престъпление!

Именно затова като част от оборудването на такива домове са подходящи домашните малки пречиствателни станции, които вече чрез най-съвременни биологични технологии пречистват отпадните води от домакинството преди да попадната отново в природата. Ефективността  и практичността на малките пречиствателни станции се доказа през последните години и те стават все по-популярни сред хората, които строят или живеят на места, далеч от централна канализация. Това, че те дават и една независимост както от ВИК дружествата, така и от фирмите, които изпомпват старите изгребни ями, ги прави още по-предпочитани и желани.


Друго предимство, което не е никак за пренебрегване е, че водата, която излиза пречистена от тези пречиствателни станции е много подходяща за поливане на всякакви растения, защото е много богата на азотни съединения. Така освен проблема с каналните води, пречиствателната станция решава проблема с поливането на градината и по този начин се пести чистата питейна вода, която на много места е доста ограничена като количество, особено през летните месеци, когато точно растенията имат нужда от поливане.

Безспорно малките локални пречиствателни станции са един иновативен продукт на нашето съвремие, който е много практичен и ефективен. Ако живеете в голям град и в апартамент, трудно бихте осъзнали колко ценни са те, но  за хората, които живеят в малките населени места или на местта отдалечени от града, пречиствателните станции са едно чудо на съвременните технологии и те много добре го оценяват.

През последните години почти няма къщи, които да се строят без в проекта предварително да е заложено пречиствателно съоръжение като решение на проблема с канализацията. Вече и там, където до скоро са ползвали изгребни ями, осъзнавайки практичността на пречиствателните станции, хората ги подменят с такива, избягвайки миризмите и рисковете от преливане при наводнения. При пречиствателните станции водата се пречиства на гравитационен принцип като колкото замърсена вода се влива в тях, толкова пречистена излиза. Те са едно много практично и екологично решение, в което всъщност е бъдещето.

 
Clicky